Ny president i Colombia

Natten till måndag stod det klart: Colombia får en ny president. Favoriten i söndagens presidentval Alvaro Uribe vann en klar seger redan i den första omgången. När samtliga röster räknats har Uribe fått över 53 procent - medan främste utmanaren Horacio Serpa stannade på 31 procent och erkände sig besegrad.
Genom att Uribe fick mer än hälften av rösterna i första omgången inställs valets andra omgång. Uribe kan alltså utnämnas till presidentposten redan den kommande veckan. En önskan att fördubbla armén och ett löfte om att skapa en sorts skyddsstyrka av en miljon medborgare blev avgörande för det colombianska folket som grundligt tröttnat på våldet. Från USA kom omedelbart gratulationer. Ambassadör Anne Patterson lovade samma starka band mellan de två länderna som under den nuvarande presidenten Andres Pastrana.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".