Massprotester i Tjeckien mot premiärministern

1:59 min

I Tjeckien växer protesterna mot premiärminister Andrej Babiš, som anklagas för omfattande fusk med EU-bidrag. I Prag hölls en av de största demonstrationerna sedan kommunistregimens fall för 30 år sedan igår kväll.

Sedan slutet av april har demonstrationerna vuxit vecka för vecka i Prag och runt om i Tjeckien. Tisdagskvällens var den största hittills. Uppåt 120.000 demonstranter fyllde den långa Václavplatsen i centrala Prag och krävde premiärminister Babiš och justitieministerns avgång.

Missnöjet med Andrej Babiš har pyrt länge. Det som har drivit ut människor på gatorna är utnämningen av en ny justitieminister och farhågor att hon ska skydda Babiš mot omfattande korruptionsanklagelser som riktas mot honom både i Tjeckien och från EU.

Miljardären Babiš är Tjeckiens näst rikaste man. Formellt står han inte längre som ägare till sitt företagsimperium Agrofert. Det är Tjeckiens största arbetsgivare som bland annat omfattar kemi- och livsmedelsindustri, skogs- och lantbruk och flera medieföretag.

Men uppgifter som nyligen läckte ur en preliminär granskningsrapport från EU-kommissionen, styrker det många hävdat, att Babiš i praktiken fortsätter att kontrollera koncernen. Sedan hans tid som finansminister från 2014 och de gångna två åren som premiärminister misstänks han ha fattat beslut om fördelning av EU-subventioner som har gynnat honom och hans företags intressen.

EU-kommissionen kräver tillbaka drygt 17 miljoner euro, motsvarande drygt 180 miljoner kronor, för subventioner som har gått till Babiš företag på felaktiga grunder.

Själv kallar Andrej Babiš uppgifterna för en smutsig lögn. Han hävdar att EU:s granskning är ett angrepp på Tjeckien i syfte att destabilisera landet och han vägrar att betala tillbaka några pengar.