Riskerar böter

Italiens statsskuld för hög – kan straffas

1:52 min

Med sin höga statsskuld bryter Italien mot EU:s finansiella regler. Nu riskerar landet dryga böter.

EU-kommissionär Valdis Dombrovskis säger att landets ekonomiska politik är skadlig.

– Vi ser att politiska beslut i Italien orsakar ekonomisk skada, sa Valdis Dombrovskis, EU-kommissionären med ansvar för finansiell stabilitet i EU.

I den italienska regeringskoalitionen har populistiska Femstjärnerörelsen drivit på och infört en slags medborgarlön samtidigt som högernationalistiska Lega vill sänka skatterna: Åtgärder som leder till större underskott och statsskuld.

Kommissionen varnar för stigande räntekostnader och säger att landet nu betalar lika mycket i ränta som för hela utbildningssystemet. Per italienare blir det 1000 euro per person.

Enligt kommissionens beräkningar kommer statsskulden växa till 135 procent av BNP under nästa år.

Mot bakgrund av det slår kommissionen fast att Italien bryter mot EU:s gemensamma regler för underskott och statsskuld, och att man vidtar åtgärder.

– Det är befogat att inleda så kallat överträdelseförfarande, sa Dombrovskis.

Det kan i förlängningen leda till dryga böter, men vägen dit är ganska lång. I ett första skede ska EU-länderna säga sitt, frågan ska bland diskuteras nästa vecka bland euroländernas finansministrar.

Oavsett boten har frågan redan skapat turbulens i Italien. Inrikesminister Matteo Salvini, partiledare för Lega, utmanar öppet EU:s finansregler. Samtidigt har premiärminister Guiseppe Conte hotat att avgå om de italienska regeringspartierna inte enas kring en politik som inte skadar statsfinanserna.