Etiopien

Många engagerade i försvunnen svensk

2:17 min

Många svensk-eritreaner har engagerat sig i fallet med den svenska medborgare som försvann i Etiopiens huvudstad Addis-Abeba för ett år sedan.

Vänner till den 39-årige man som försvann i Etiopien för ett år sedan har startat en namninsamling riktad till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Ali.

– Nu är det över 8000. Ungefär 10.000 hade vi tänkt, sen kan vi skicka ut den. Vi hoppas att vi kan få något svar eller uppmärksamhet från den etiopiska sidan, från regeringen där i första hand. Sen andra organisationer som kan hjälpa till, UD, så det är det vi driver just nu, säger Ephrem Tewelde, en av de som organiserar namninsamlingen.

Ephrem Tewelde känner den försvunna mannen, sedan de båda var aktiva i ett nätverk som jobbar för att skapa dialog mellan eritreaner, både i Eritrea och i Sverige. De engagerade sig också för att hjälpa nyanlända, så att de till exempel får möjligheter att studera svenska.

Att besöka Eritrea anses omöjligt för de flesta exil-eritreaner. Där sitter bland annat den svenska journalisten Dawit Isaak fängslad sedan 2001 utan att någon rättegång har hållits. Därför är det inte ovanligt att svensk-eritreaner istället besöker grannlandet Etiopien.

Att 39-åringen försvann under sin semester huvudstaden Addis Abeba, förvånar Ephrem Tewelde, som nu är angelägen om att man så snart som möjligt ska få klarhet i fallet.

– Jag tror inte Sverige vill göra samma misstag som vi gjorde med Dawit Isaak. Men i detta fall är det enklare, den här regeringen i Etiopien säger att de vill demokratisera landet och jag skulle tro att de vill göra rätt. Vi måste verkligen driva på, för det är många människor som är drabbade.

Mannens fru bor nu ensam i en lägenhet utanför Stockholm.

– Han är allt för mig. Han är snäll. När han är här, när vi bor tillsammans, jag känner mig inte ensam, jag mår inte dåligt, allt är bra. Men nu är det helt annorlunda. Jag känner mig ensam. Hopplöst ibland.

Och hon önskar nu att Sverige ska göra mer för att få hem hennes man.

– Jag vill säga att de ska hjälpa mig. Att de hittar honom, så att han kan komma hem.

Utrikesdepartementets presschef Patric Nilsson säger att det finns en kontinuerlig kontakt med Etiopien om fallet.

– Det återstår frågor som vi vill ha svar på, och det sätter tonen för vårt kommande arbete. Det är viktigt för oss att ta upp det på olika nivåer, även på hög nivå, och det är vad som har skett.