Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Storbritannien bakom EU:s terroristlista

För knappt en månad sedan upprättade EU en ny terroristlista. Elva terrorgrupper utanför EU fördes in på listan och enligt uppgifter till Ekot var det i samtliga fall ett och samma EU-land, Storbritannien, som krävde att grupperna skulle komma upp på den nya terrorlistan.
Det är Storbritannien som ligger bakom samtliga förslag till de nya terrorgrupperna på EU:s lista. Inte ett enda av de andra EU-länderna föreslog att någon ny grupp utanför EU:s gränser skulle komma upp på den lista som gäller nu. Upprättandet av terrorlistorna är till stor del ett samarbete mellan olika länders underrättelsetjänster. Prövningsnämnden ger förslag Innan förslag till EU:s terroristlista behandlas av EU:s ministerråd granskas förslaget i något som på engelska kallas "clearing house", en slags prövningsnämnd. Här finns diplomater och representanter för säkerhetstjänsterna inom EU. Det är de som ger EU:s regeringar förslag. Det är i den här prövningsnämnden Storbritannien, enligt samstämmiga uppgifter till Ekot, stått för samtliga förslag. I hälften av fallen har Storbritannien ensamt lagt förslaget. Men i några fall har förslagen lagts av Storbritannien plus ett annat land utanför EU. Andra säkerhetstjänster påverkar De länder som tillsammans med britterna velat och fått in grupper på terroristlistan är Indien, Turkiet och Iran. De grupper det då handlat om har också kommit från just Indien, Turkiet och Iran. Säkerhetstjänsterna från de här länderna har alltså ett direkt inflytande på EU:s terrroristlista. Däremot har enligt Ekots uppgifter inte USA varit med och föreslagit några grupper eller namn till listan. Frågan om brittiskt-amerikanskt samarbete är berättigad eftersom USA och Storbritannien har ett mycket nära samarbete i kampen mot internationell terrorism. Även de grupper som in i det sista diskuterades men inte kom upp på den slutliga terroristlistan hade, enligt Ekots uppgifter, förslagits av Storbritannien. Har störst inflytande Slutsatsen blir att den brittiska regeringen och underrättelsetjänsten i stort sett är ensamma inom EU om att kunna lägga fram omfattande dokumentation och bevis på vem som är terrorist och vilken grupp som ska klassas som terrorgrupp när det handlar om grupper och personer utanför EU-länderna. EU:s terroristlista ska hela tiden kunna omprövas och redan om två veckor kan den lista som finns idag komma att förändras.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".