Över 2 000 fall

Ebola sprids allt snabbare i Kongo-Kinshasa

1:59 min

I östra Kongo Kinshasa har det pågående ebolautbrottet nu smittat mer än 2 000 personer – och det dödliga viruset sprids nu allt snabbare.

– Antalet fall har nått över 2 000. Det är ännu en tragisk och frustrerande milstolpe, sa Tarik Jaraevic på FN:s Världshälsoorganisation WHO i veckan.

Av de 2 000 smittade har drygt 1 300 personer dött sedan utbrottet startade i östra Kongo i augusti i fjol. Och smittan sprids nu också allt snabbare. Antalet smittade ökar nu tre gånger snabbare än jämfört med de första tusen fallen.

– Orsaken till att insatserna mot ebola-utbrottet i östra Kongo inte förmår stoppa spridningen är säkerhetsläget, säger Tarik Jaraevic på WHO.

Säkerhetsläget har försämrats. Östra Kongo har i decennier plågats av våld och osäkerhet på grund av områdets många milisgrupper och arméer som bekämpar varandra. Och i krigens spår ses insatser för att stoppa ebolasmittan på med misstänksamhet – både av civilbefolkning och av väpnade grupper.

Hittills i år har 42 ebolakliniker i östra Kongo attackerats och över 80 hjälparbetare skadats eller dödats, vilket tvingat hjälpinsatserna att backa. I veckan tog också IS på sig en blodig attack i östra Kongo, vilket ökar oron för fortsatt försämrat säkerhetsläge.

– Om vi inte kan nå drabbade områden med insatser så innebär det att viruset kan fortsätta att spridas snabbt, avslutar Tarik Jaraevic på WHO.