USA & MEXIKO

Intensiva förhandlingar pågår

1:49 min

I Washington pågår nu intensiva förhandlingar mellan representanter för USA och Mexiko om president Trumps hot om tullar, om Mexiko inte stoppar migrationsströmmarna till grannlandet i norr. Mexiko verkar vilja tillmötesgå kraven men frågan är om åtgärderna man vidtagit räcker.

Mexiko skickar nu 6 000 soldater från landets nybildade nationalgarde för att stoppa centralamerikaner vid gränsen mot Guatemala. 1 200 personer ska redan ha gripits, de flesta migranter från Honduras på väg mot USA.

Mexikos finansdepartement har också fryst bankkonton för 26 personer som misstänks ha organiserat migrantkaravaner, i ytterligare ett försök att visa USA att man nu gör vad man kan för att tillmötesgå kravet om att få stopp på migrantströmmarna mot den amerikanska gränsen.

Men den största förändringen som nu diskuteras gäller asylrätten. USA:s förhandlare vill att centralamerikaner ska tvingas söka asyl i första ankomstland och inte som nu kunna resa genom grannländer och Mexiko för att söka asyl i USA.

Förslaget är kontroversiellt och människorättsorganisationer har redan signalerat att man kommer att utmana det i domstol, om det skulle bli verklighet.

Parterna har inte heller träffat någon överenskommelse än, förhandlingar pågick i flera omgångar under torsdagen men inget beslut tros kunna fattas innan president Trump kommer tillbaka från sin resa i Storbritannien och Irland i dag fredag.

Om man inte kommer överens kommer USA att införa femprocentiga tullar mot Mexiko från och med måndag, tullar som sen kommer att öka successivt om man inte anser att Mexiko gör tillräckligt för att stoppa migranter från att försöka ta sig till USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista