Storbritannien

Boris Johnson het kandidat till partiledarposten

1:39 min

I dag avgår Storbritanniens premiärminister Theresa May som partiledare för konservativa Tories. Det är upplagt för en tvekamp mellan den tidigare utrikesministern Boris Johnson och miljöministern Michael Gove.

Efter den plågsamt segslitna brexitprocessen och nederlaget i EU-valet så lämnar avgående Theresa May ett splittrat parti efter sig.

Nu väntar en process som är notoriskt svår att förutse, men det som talar för Boris Johnson är hans förmåga att locka väljare, det enligt Nicholas Aylott som är docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

– Johnson har den här svårdefinierade egenskapen karisma och det är det som partiet känner att det måste få just nu. Egenskaperna karisma och hans hård-brexit-inställning kan mycket väl ta honom hela vägen fram den här gången, säger Nicholas Aylott.

Miljöministern Michael Gove och utrikesministern Jeremy Hunt finns med bland utmanarna.

– Miljöministern Michael Gove är det kanske hetaste alternativet, säger Nicholas Aylott.

Michael Gove har ett brett stöd inom det konservativa partiet och har ända från början varit en brexiförespråkare, vilket talar till hans fördel.

Fakta: Valet av ny partiledare

Med start den 13 juni hålls en rad omröstningar bland Konservativa partiets parlamentsledamöter, för att eliminera kandidater. Omröstningarna är slutna.

Alla kandidater med 16 röster eller färre åker ut redan i första rundan. I andra rundan ryker de kandidater som får 32 röster eller färre. Om samtliga kvarvarande kandidater får fler än 32 röster försvinner den som har minst stöd. Omröstningarna fortsätter till dess att bara två kandidater återstår.

Till sist ska Konservativa partiets omkring 160 000 medlemmar säga sitt om de två slutkandidaterna. Det är oklart hur valet ska ske, men liknande omröstningar har tidigare genomförts via post. Troligen sker detta under vecka 30.

Theresa May sitter kvar som premiärminister till dess att en ny partiledare har utsetts.

Källor: TT, Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista