Fortfarande oklart vad som orsakade explosionen i Linköping

0:49 min
  • Linköpings universitetssjukhus var tidigare satt i katastrofläge, men har sedan dess nedgraderat till stabsläge, steget över normalläge.
  • Enligt den senaste informationen från polisen är två personer lindrigt skadade och förda till sjukhus, medan 20 har kontrollerats på plats av ambulanspersonal.
  • Polisen har inlett en förundersökning om om allmänfarlig ödeläggelse, och utesluter varken brott eller att det rör sig om en olycka. 
  • Klocka 13.00 hålls presskonferens med Region Östergötland, Linköpings kommun, Räddningstjänsten, Polisen samt AB Stångåstaden. Ekot sänder live från Presskonferensen. 

Fönstren och balkongerna på ett femvåningshus är helt urblåsta och även flera byggnader runt omkring har skadats, rapporterar P4 Östergötland.

Larmet kom klockan 9, och enligt de första uppgifterna från polisen har flera personer fått lättare skador, men man betonar att man fortfarande inte har någon bild av det totala skadeläget.

– Jag skulle beskriva det som en begränsad krigszon, säger P4 Östergötlands reporter Rosmari Karlsson.

– Människor är väldigt oroliga, man ser att de håller om varandra, och framför mig ser jag en skylift som söker av ett sjuvåningshus och man kollar in genom fönstren för att se hur folk mår.

Evelina Silverstig är en av de som bor i området. Hon var inte hemma när explosionen skedde, men kom tillbaka och såg ambulanserna och de skadade:

– Jag har sett folk som har blod över hela sig, och jag vet inte hur de mår eller hur omfattande det är. Egentligen skulle jag varit hemma nu, och det är det som skrämmer mig mest, säger hon till P4 Östergötland.

Polisens presstalesperson Åsa Willsund säger att det inte finns klar bild om vad händelsen beror på, men att man upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse:

– Som läget är nu misstänker vi att det skett genom ett brott, men vi kan också inte utesluta att det är en olyckshändelse som orsakat det här, så det får tekniska utredningen på plats visa.

En kommunal förskola som ligger nära har evakuerats, men enligt polisen har inga andra fastigheter behövt utrymmas utanför det avspärrade området.

Region Östergötland gick tidigare ut med att 19 personer var lindrigt skadade och förda till Lasarettet i Motala, men polisen justerade sedan siffran och sade att två personer var förda till sjukhus, men att över 20 lindrigt skadade personer har kontrollerats av ambulanspersonal på plats.

Samtidigt har universitetssjukhuset i Linköping gått upp i katastrofläge, enligt region Östergötland. Enligt tidningen Corren är det första gången som sjukhuset går upp i den nivån, som är den högsta.

Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Lasarettet i Motala är båda två i förstärkningsläge, som är den näst högsta nivån, och 14 av regionens tillgängliga ambulanser är inkopplade på händelsen.

– Det betyder att vi jobbar för ha en organisation som snabbt kan ta hand om ett större antal allvarligt skadade personer om det behovet skulle finnas, säger Katarina Nestor, presstalesperson på region Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista