Nya migrationslagar i Tyskland ska underlätta snabba avvisningar

1:55 min

I Tyskland har en rad nya migrationslagar röstats igenom i den tyska förbundsdagen i dag. Och syftet med dem är att få till snabbare avvisningar av asylsökande som fått avslag – men också förenklad invandring för arbetskraft.

Inrikesminister Horst Seehofer hyllar lagpaketet som med hans ord vilar på både humanitet och ordning. Det omfattar en rad lagar som ger polisen större befogenheter vid avvisningar. Inför en avvisning ska det bli lättare att ta människor i förvar och även placera dem i vanliga fängelser.

Människorättsorganisationer och delar av den politiska oppositionen fördömer skärpningarna som allt annat än humanitära.

– Det är en humanitär och rättsstatlig bankruttförklaring, sa en av ledamöterna för de gröna under förmiddagens livliga debatt i förbundsdagen.

Det som inrikesministern har gett rubriken ordnat-återvändande-lagen borde enligt kritikerna snarare heta försvinn-ur landet-lagen.

Kritik riktas också mot det snabba förfarandet. Efter långvariga motsättningar om inom asyl- och migrationspolitiken enades i måndags plötsligt koalitionspartierna, kristdemokrater och socialdemokrater, om det aktuella lagpaketet som presenterades för omröstning redan idag.

En eftergift till socialdemokraterna är nya regler som ska underlätta arbetskraftsinvandring till Tyskland också från länder utanför EU.

I oppositionens ögon handlar det snarare om ett desperat försök att visa på handlingskraft för de pressade regeringspartierna som led svidande nederlag i EU-valet och som slits av interna motsättningar och frågan hur länge regeringskoalitionen kan hålla ihop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista