EU

Lättare att låsa in asylsökande

1:49 min

Det kan komma att bli enklare för svenska myndigheter att låsa in asylsökande i väntan på utvisning. Det säger Morgan Johansson efter att EU:s migrationsministrar nått en uppgörelse om nya direktiv för återvändande.

– Utökade möjligheter till förvar och något längre tid. Det är vad detta innebär i substans, säger Morgan Johansson.

EU:s migrationsministrar har nått en uppgörelse om delar av EU:s återvändande-direktiv - som syftar till att skapa liknande regler i EU-länderna för hur man hanterar asylsökande som fått avslag.

Migrationsminister Morgan Johansson säger att direktivet kan göra det lättare för svenska myndigheter att låsa in asylsökande som fått avslag om de bedöms utgöra ett hot mot ordning och säkerhet. Och de kan också tas i förvar under längre period, upp till tre månader, att jämföra med dagens två månader.

Innan direktivet blir verklighet måste dock EU-ländernas enas med EU:s andra lagstiftare, Europaparlamentet, där man inte förhandlat färdigt frågan. Morgan Johansson bedömer att direktivet som snabbast kan vara på plats nästa år.

När det gäller de andra sju lagförslagen på migrationsområdet som ligger på förhandlingsbordet så står Morgan Johansson och de andra migrationsministrarna fortfarande och stampar. Särskilt när det gäller den gemensamma asylpolitiken, där Sverige vill att alla ska ta emot flyktingar och migranter i ett omfördelningssystem inom EU.

Inga genombrott är heller att vänta innan det finns en ny EU-kommission på plats senare i höst. Det är också oklart hur den nya kommissionen kommer agera. Den har möjligheten att dra tillbaka de förslag som lagstiftarna, det vill säga att medlemsländerna och EU-parlamentet, inte lyckats enas om, och den kan lägga fram nya förslag.

Den svenska regeringen vill fortsätta att jobba med det som ligger på bordet. Och även om det skulle komma nytt förslag så är den svenska inställningen densamma. Alla ska ta ansvar för asylsökande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista