SVENSK VÄLJAROPINION

L kvar under spärren och SD näst största parti

1:45 min

Mitt under pågående partiledarstrid ligger Liberalerna kvar under riksdagsspärren. Det visar Svensk Väljaropinion, som är den sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

– Det sänder ju ändå en krissignal. Men sedan ska man också veta att ett partiledarval, inte minst hos Liberalerna, innebär inte automatiskt att man får bättre siffror, utan det måste också medföra en annan typ av politik, säger Toivo Sjörén, som är Sifos opinionschef.

Ända sedan i januari har L legat under fyraprocentsspärren i Svensk väljaropinion.

Majsiffran är 3,9 procent, det är visserligen något högre än siffran för april, men fortfarande skulle partiet hamna utanför riksdagen om det var val i dag.

Frågan är hur krisläget påverkar den pågående striden om partiledarposten i Liberalerna.

Om man betänker att Erik Ullenhag ses som en fortsättning av Jan Björklund, tror du att den här "krissiffran" gynnar hans motståndare Nyamko Sabuni?

– Det är svårt att säga, därför att alldeles oavsett vem det nu blir så måste ju den partiledaren ändå på något vis förändra den bild som man har av Liberalerna, säger Toivo Sjörén.

I övrigt visar Svensk väljaropinion mycket små förändringar för partierna sedan förra mätningen. Socialdemokraterna är störst med drygt 26 procent, Sverigedemokraterna är näst störst med 17,7 procent.

Moderaterna landar på 16,7 procent och Kristdemokraterna minskar något från 11,6 till 11,2 procent.

Både Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet visar en liten uppgång jämfört med förra månaden, C får 8,6 procent, V får 9,2 procent och MP får 4,7 procent.

Mätningen gjordes innan DN:s avslöjande om hur KD:s Lars Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet, något som i andra mätningar gett minskat stöd för KD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista