Hundratals slipper sina fängelsestraff

1:33 min

Drygt 700 personer i Sverige är efterlysta av polisen för att de håller sig undan sina fängelsestraff, och om de håller sig undan tills brottet preskriberats så slipper dom straffet helt.

Det är Dagens Nyheter som tagit del av statistik från Kriminalvården som visar att i maj var det 711 dömda brottslingar som var efterlysta för att dom höll sig undan straff.

Oftast handlar det om mindre allvarliga brott med en strafftid på under ett halvår.

De personerna häktas inte, utan får en kallelse att inställa sig vid en anstalt när det är dags att avtjäna straffet. Om de inte dyker upp kopplas polisen in, och om inte de inte får tag på den dömde, så efterlyses brottslingen.

Enligt DN har ärenden som gäller fängelsesmitare låg prioritet hos polisen, många andra ärenden går före. Många av de efterlysta är också utländska medborgare och kan ha lämnat landet.

Kriminalvårdens chefsjurist Elisabeth Lager, säger till Ekot att när kriminalvården skickat ut ett föreläggande och personen inte inställer sig lämnas ärendet över till polisen, som får ansvaret att leta rätt på personerna.

– Man kanske skulle önska att polisen kunde lägga lite mer resurser på det här, det är ju ungefär hundra personer varje år som håller sig undan så länge att straffet inte går att verkställa och det känns ju som ett misslyckande varje gång.

Det är inte straffbart i sig att hålla sig undan straff, men den som gör det och åker fast kan flyttas till en anstalt med högre säkerhetklass, och dessutom riskerar de att gå miste om permissioner, poängterar Elisabeth Lager.

Ekot har sökt NOA, Nationella Operativa Avdelningen för en kommentar, men polisen väljer att inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista