Januariavtalet

L vill ha egna tjänstemän i regeringskansliet

2:34 min

Att genomföra januariöverenskommelsen med regeringen utan att ha egna tjänstemän i regeringskansliet har visat sig svårare än Liberalerna från början trodde.

Och alla tre kandidater till partiledarposten är positiva till en förändring. Det framkommer under Ekots lördagsintervju idag. Så här säger Johan Pehrsson, riksdagsledamot och en av de tre som vill efterträda Jan Björklund.

– Jag ser nu hur hårt vi är pressade av svåra och komplicerade regeringsförhandlingar i ganska komplicerad materia. Jag ser också hur mina medarbetare sliter dag och natt med detta. Jag tycker att det är rimligt att vi överväger om vi ska ha liberala tjänstemän som hjälper till med detta, som ser till att januariavtalet uppfylls från vårt perspektiv, på mesta och bästa liberala vis, säger Johan Persson.

När januariavtalet förhandlades fram erbjöds Centern och Liberalerna att ha egna tjänstemän i regeringskansliet. En sådan ordning har tillämpats tidigare för partier som samarbetat med regeringen.

Men både Liberalerna och Centern tackade nej, med hänvisning till att man då riskerade att komma allt för nära regeringen vilket skulle försvåra oppositionsrollen. Nu tycks alltså en omsvängning vara på väg inom Liberalerna. Partiledarkandidaten Nyamko Sabuni har tidigare uttalat att hon skulle föredra en sådan lösning och såhär sa kandidaten Erik Ullenhag, i Ekots lördagsintervju.

– I grunden tror jag att det vore bra att ha tjänstemän. Det är väl en sådan sak som jag vill lyfta i riksdagsgruppen och ta upp med Stefan Löfven och även Miljöpartiet. Jag tror att vi behöver det för att göra detta på ett seriöst sätt. Att ta ansvar för ett 73-punkters program, som omfattar ett budgetarbete, när man är ett litet parti i riksdagen, det sliter och tär. Det blir mer en resursfråga. Vi måste kunna göra det på ett bra sätt, men det är en diskussion vi får ta med riksdagsgruppen.

Det betydligt mer resursstarka Centerpartiet håller fast vid sin linje, att inte ha sina tjänstemän i regeringskansliet utan kopplade till riksdagsgruppen och partiledningen. Så här beskriver Michael Arthursson, Centerns partisekreterare, hur han ser på frågan.

– Jag tycker att den modell vi har fungerar bra.

Men det är inget som hindrar att de båda samarbetspartierna väljer olika lösningar, anser Michael Arthursson.

– Nej, det kan jag inte se. Det står Liberalerna fritt att själva välja hur de vill organisera sig och sitt samarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista