Kulturministern

Lind: Nya villkor för public service

2:15 min

I dag presenterar regeringen sitt förslag till riksdagen på hur Sveriges Radio och Sveriges Television ska arbeta de kommande sex åren. Kulturminister Amanda Lind skriver på DN debatt att stor hänsyn måste tas till att inte bolagen ska konkurrera ut kommersiella mediers lokala verksamhet.

Dessutom ska ny verksamhet och nya tjänster förhandsprövas för att se att de inte strider mot public servicebolagens uppdrag.

Nya plattformar ska kunna användas för att förenkla för publiken att ta del av utbudet. Men Amanda Lind föreslår också att sociala medier ska användas med försiktighet.

SR och SVT föreslås också få ett fortsatt brett uppdrag med uppgift att spegla hela landet men ska särskilt stärka bevakningen av svagt bevakade områden.

Den nya finansieringen av verksamheten som gäller från första januari i år med en obligatorisk public service-avgift innebär att Radiotjänst i Kiruna läggs ner. Pengarna som frigörs, 144 miljoner kronor föreslås tillfalla programbolagen, som dessutom får en uppskrivning av medlen med två procent per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista