Bilhandlare granskas av Skatteverket

1:52 min

Skatteverket har börjat med riktade kontroller av bilhandlare, som exporterar begagnade bilar.

– Flödet av signaler från skattemyndigheter i andra länder har ökat, där utländska skattemyndigheter är intresserade av affärer som går från Sverige, det säger Mats Berntsson, urvalsanalytiker på Skatteverket.

Exporten av begagnade bilar ökar kraftigt, förra året med över 60 procent, och första kvartalet i år med 16 procent, enligt siffror från Motorbranschens Riksförbund.

Att kronan förlorat i värde gentemot euron är givetvis en förklaring, det gör det ju billigare för utländska handlare att köpa i Sverige. Ytterligare en förklaring är att bilhandlare blivit bättre på att marknadsföra sin bilar gentemot utländska handlare, och därmed själva står för exporten. Det är det här som Skatteverket märkt på förfrågningar från utlandet, och nu ska specialgranska.

Lite skämtsamt säger Mats Berntsson att det inte räcker med att den potentiella kunden pratar engelska och säger sig representera ett utländskt företag för att kunna köpa utan moms. Det påståendet ska gå att verifiera med korrekta papper och fullmakter också, plus att all dokumentation ska vara korrekt.

Redan så här i början av granskningen har Skatteverket hittat brister.

Eftersom momsen inte behöver betalas av utländska handlare, finns det risk för momsbedrägerier. Några fall har alltså redan hittats, och det kan leda till att den svenska bilhandlaren som säljer bilen får stå för att momsen betalas in till staten, och riskerar andra rättsliga efterspel.

– Skatteverket är ju skyldigt att anmäla brott, är det över ett visst belopp så går det ju vidare till åklagare, säger Mats Berntsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista