Inför avtalsrörelsen

6F-facken vill skrota industriavtalet

2:30 min

Inför nästa års stora avtalsrörelse vill flera fackförbund inom LO skrota industriavtalet som styr hur stora löneökningarna blir.

Facken i gruppen 6F föreslår i stället en ny modell där LO centralt ska förhandla om löneökningarna tillsammans med tjänstemannafacken.

– Vi vill också ha ett inflytande på det sättet att LO tillsammans med PTK ska förhandla med motparten, det säger Magnus Pettersson, ordförande för Fastighets och 6F.

Varför är det bättre än att det är industriparterna som gör upp?

– Då breddar man underlaget och då får vi som är verksamma på hemmamarknaden också ett inflytande och insyn i vilken löneökningstakt vi ska ha, säger han.

Det har länge riktats kritik mot industriavtalet som sedan 1997 styr löneökningstakten utifrån hur höga löneökningar företagen klarar av i konkurrens med omvärlden.

Att avtalet gör det svårt att jämna ut löneskillnaderna mellan kvinnor och män, när löneökningen anges i procent vilket gynnar högavlönade, har varit en av kritikpunkterna.

– Vi kan inte fortsätta med den industrinormering som finns i dag för de relativa löneskillnaderna ökar år från år. Både mellan kvinnor och män, mellan branscher och mellan arbetare och tjänstemän. Då måste vi återgå till någonting annat

Magnus Petterssons förbund Fastighets och de andra i 6F, Byggnads, Elektrikerna, Målarna och Seko vill skrota industriavtalet.

I den nya modellen skulle industrins konkurrenskraft få mindre betydelse för löneökningarna medan läget på arbetsmarknaden i Sverige skulle bli mer avgörande, med högre löneökningar där det saknas arbetskraft till exempel. Riksbankens inflationsmål skulle också få ökad betydelse.

6F föreslår att LO:s avtalssekreterare och en delegation på 3-4 förbund ska förhandla, vilka det är ska variera mellan avtalsrörelserna. Ett samarbete med tjänstemännen i PTK ska också tas fram. Hur arbetsgivarsidan representeras lägger sig inte facken i.

Men förslaget får kraftigt mothugg av andra parter på arbetsmarknaden, också inom LO-familjen. IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

– Jag tror att det skulle bli ganska svårt att komma överens i en sådan stor konstellation.

Hon varnar också för en situation där olika branscher slåss om att få högre löneökningar.

– Jag tror inte att den inhemska sektorn kan ha ett stort inflytande över hur normeringen ska se ut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista