Offer för människohandel har svårt att få stöd

2:02 min

En stor andel av offren för människohandel i Sverige får ingen hjälp av någon myndighet. Det krävs till exempel ofta en polisanmälan för att få en plats på ett skyddat boende bekostad av kommunen.

Det är problematiskt menar advokaten Silvia Ingólfsdóttir Åkermark som har en lång erfarenhet av att företräda just människohandelsoffer.

– Problemet med den lagstiftning som vi har nu vad gäller reflektionsperioden är att det måste finnas en polisanmälan upprättad för att man ska kunna få möjlighet till en reflektionsperiod om man är människohandelsoffer och det strider emot våra internationella åtaganden och det leder ju till att många får inte det stöd och de rättigheter som de faktiskt har rätt till.

Enligt Europakonventionen har personer som utsatts för människohandel rätt till 30 dagars reflektionsperiod för vila och återhämtning, innan de bestämmer sig för om de vill göra en polisanmälan, trots det så krävs just en polisanmälan för att de ska få det här stödet. Silvia Ingólfsdóttir Åkermark menar att rättigheten till stödet måste komma först.

– Människohandelsoffer är dom som jag träffat som bland de mest traumatiserade brottsoffer som finns och det tar mycket, mycket lång tid för dem att få förtroende för mig som advokat. Det går inte trolla bort det här dramat som de utsatta för och man är lojal med sin människohandlare. Många kanske inte om att hon varit utsatt för människohandel för dem har alltid vart så utsatta i sitt liv att de förstår inte riktigt det här utnyttjandet på det sättet.

Europarådets Expertkommitté (GRETA) har vid flera tillfällen riktat kritik mot Sverige för att vi inte lever upp till åtagandet om den ovillkorliga reflektionsperioden. Frivilligorganisationerna som jobbar mot människohandel har sedan 2015 fått en del statlig stöd för att i viss mån erbjuda det här stödet. Men har hittills i år inte beviljats några extra pengar för att göra det.

– I förlängningen innebär det att det många förövare inte utreds, ställs inför rätta, de kan hitta nya människohandelsoffer och att de här människohandelsoffren inte får upprättelse, de får inte det psykologiska stödet de behöver och fortsätter kanske lever gömda, säger advokaten och före detta åklagaren Silvia Ingólfsdóttir Åkermark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista