Granskning av Riksrevisionen

Kvinnor och män bedöms olika vid sjukskrivningar

1:26 min

Kvinnor med lindrig eller medelsvår psykisk diagnos sjukskrivs 30 procent oftare än män trots att de bedöms ha samma funktionsnedsättning. Det visar en granskning av Riksrevisionen som presenteras idag.

Under lång tid har kvinnor generellt sjukskrivits betydligt mer än män. Skillnaderna har sedan 80-talet dessutom ökat och sjukfrånvaron är idag nästan dubbelt så hög för kvinnorna.

Enligt granskningen är en förklaring att sjukförsäkringssystemet, åtminstone vid vissa diagnoser, inte verkar kunna ge en likvärdig bedömning mellan könen. Kvinnor med lindrig eller medelsvår psykisk ohälsa sjukskrivs 30 procent oftare än män, trots att funktionsnedsättningen och aktivitetsbegränsningen bedöms vara likvärdig.

Skillnaderna i sjukskrivningar verkar alltså inte kunna förklaras med att kvinnor skulle ha sämre hälsa än män, eller att kvinnor och män arbetar i olika yrken och branscher.

Slutsatserna bygger på en granskning av 60 000 personer i Skåne mellan 2010 och 2016 och för att försöka minska skillnaderna mellan könen när det gäller  sjukskrivningarna föreslår Riksrevisionen  att Försäkringskassan får i uppdrag att återkommande följa upp läkarintygsskrivandet för kvinnor och män vid olika vårdgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista