Nätverk

Få kontakter hinder för utrikesfödda akademiker

2:02 min

Invandrade akademiker upplever att de hindras av att de saknar kontakter på arbetsmarknaden. Det visar nya siffror från SCB, som akademikerförbundet Jusek presenterar i dag.

– Det stora problemet för oss nyanlända är nätverket, säger Alan Hasso, utbildad telecomingenjör från Syrien, bosatt i Gävle.

Av de närmare 79 000 utrikesfödda akademikerna som svarat på SCB:s undersökning säger 45 procent att avsaknaden av nätverk är ett hinder för att få ett jobb som motsvarar ens utbildning.

Drygt 30 procent anser att språkkunskaper är en tröskel.

Även svenskfödda akademiker och studenter upplever att bristen på kontakter är ett hinder, men inte i lika hög grad som de utrikesfödda.

I undersökningen svarar en av tio svenskfödda akademiker är det är ett problem.

Som en åtgärd vill nu Jusek att så kallade mentorskapsprogram, där utrikesfödda akademiker får hjälp av en person som är etablerad på arbetsmarknaden, byggs ut.

– Vi ser att det är ett effektivt verktyg, säger Charlotte Tarschys, som är samhällspolitisk chef på Jusek.

Införandet av mentorskapsprogram föreslås i det så kallade januariavtalet mellan S, MP, C och L, och frågan bereds just nu på regeringskansliet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista