Minoritetsregering ska styra Polen

Polen fick på måndagen en ny regering som inte blev den koalitionsregering som det största partiet, konservativa Lag och Rättvisa hade hoppats på, utan en minoritetsregering med flera opolitiska experter.

SR:s korrespondent rapporterar att varken marknaden, media eller väljarna är särskilt imponerande av den nya minoritetsregeringen.

Den polska valutan zloty har sjunkit kraftigt de senaste veckorna och måndagens regeringsbesked satte inte stopp för nedgången. Presidenten Aleksander Kwasniewski studerar för närvarande regeringslistan, flera av namnen har läckt ut i förväg.

Ambassadör blir utrikesminister
Till ny finansminister föreslås Teresa Lubinska, professor vid universitetet i Szczecin. Flera opolitiska vetenskapsmän återfinns bland de 17 nya regeringsmedlemmarna. Ny utrikesminister blir Stefan Meller, Polens ambassadör i Moskva.

Den till största delen okända minoritetsregeringen lugnar varken marknad, media eller väljare. Den optimism som brukar infinna sig efter varje val har slagit om till missmod, vilket opinionsmätningar visar.

En viktig vändpunkt inträffade när koalitionsförhandlingarna kollapsade eftersom det liberala partiet Medborgarplattformen drog sig ur. På söndagskvällen gjordes med kyrkans hjälp ett sista försök att få Lag och Rättvisa och Medborgarplattformen att börja förhandla igen, men förgäves.

Vill få bort Lepper
Medborgarplattformen kräver två saker: att Jaroslaw Kaczynski ska in som regeringsbildare och populisten Andrzej Lepper ska ut som vice talman. Men Jaroslaw Kaczynski vill inte bli premiärminister eftersom tvillingbrodern blev president. Och det konservativa partiet vill inte riva upp beslutet att Andrzej Lepper, Polens egen Jörg Haider, utnämnts till vice talman som tack för stödet i presidentvalet.

Det politiska läge som skulle klarna efter valet har i stället blivit grumligare. Den 10 november ska parlamentet ta ställning till minoritetsregeringen.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".