Protesterar mot lagförslag

Tårgas mot demonstranter i Hongkong

1:58 min

I Hongkong blev det en våldsam dag utanför den lagstiftande församling som förväntas godkänna en kontroversiell lag som ska göra det lättare för domstolar att utvisa misstänkta till Kina. Protesterande demonstranter försökte att ta sig in i byggnaden, och drevs bort av polis med tårgas och gummikulor.

Tidigare under dagen uppnådde demonstranterna en liten seger, då deras blockad hindrade medlemmarna i det lagstiftande rådet från att komma in i byggnaden.

Det gjorde att mötet, som ska diskutera ett omstritt lagförslag som ska göra det lättare för domstolar att utvisa misstänkta personer till Kina, sköts upp på obestämd tid. Hongkongs styrelse visar däremot inga tecken på att överge själva lagförslaget, vilket demonstranterna kräver.

Efter att ha väntat i timmar utanför det lagstiftande rådets byggnad utan svar från politikerna, bestämde en del av demonstranterna sig för att försöka storma byggnaden.

– Det vi kan göra är att försöka få andra länder att uppmärksamma hur löjlig Hongkongs regering är, och hoppas på att få internationell hjälp, berättar en ung man i ett röstmeddelande efter att han var med i demonstrationen utanför Hongkongs lagstiftande råd idag.
Rådets beslut dikteras i hög grad av regeringen i Peking, trots att Hongkong är garanterat demokratiska rättigheter som yttrandefrihet.

Polisen drev bort demonstranterna från entrén på eftermiddagen med hjälp av tårgas och gummikulor. Flera demonstranter uppges vara skadade, och polisen uppges av demonstranterna ha träffat minst en person i huvudet.

Organisationen bakom söndagens fredliga demonstration som uppskattades till mellan en kvarts och en miljon människor anklagar polisen för att ha använt onödigt mycket våld idag.

Organisationen manar samtidigt fler hongkongbor att delta i ickevåldsliga protester och strejker mot de styrandes förslag till ny utlämningslag, som i praktiken skulle göra det lättare för Kina att begära ut politiska oppositionella från Hongkong.

– De styrande borde lyssna på oss och ge oss ett ordentligt svar, säger en av de protesterande i Hongkong.

Samtidigt skriver den kommunistpartitrogna tidningen Global times i sin kinesiska nätupplaga idag att "Fastlandskina hoppas mer än någon annan på välgång för Hongkong".