Brist på medicin

Läkare oroas över situationen i Sudan

2:11 min

På gatorna i Sudans huvudstad Khartoum växer oron för att väpnade milismän ska ta över makten efter att över hundra demonstranter skjutits ihjäl förra veckan. Även landets läkare hotas av situationen.

– Tillgången på mediciner och sjukhus är väldigt dålig. Blod är en stor bristvara. Många läkare är rädda för att utföra sina jobb eftersom de kan bli hotade av paramilitären. De cirkulerar i Khartoums gator just nu, säger den svensk-sudanesiska läkaren Hani Khalifa.

Han bor i Stockholm men har pappa och två syskon bosatta i Sudan. Läkarna som han pratat med berättar hur personer ur den väpnade milisen hotat dem och försvårat deras dagliga arbete genom att blockera flera större vägar, vilket har gjort att skadade personer inte kunnat ta sig fram.

Enligt Hani Khalifa så har sjukvårdspersonal börjat överge sina arbetsplatser och istället bildat små mobila team som patrullerar Khartoums kvarter nattetid så att de allra mest drabbade ska kunna få akutvård. Då minimerar de också risken att utsättas för fara,säger han.

– Annars finns det en risk att man stöter på militären om man tar sig ut i staden. Man kan bli misshandlad eller gripen, säger han.

Efter månader av protester från demonstranter så eskalerade situationen förra veckan då militären dödade hundra personer. Sudans militärråd uppger att flera soldater har frihetsberövats efter händelsen. Samtidigt så har den omfattande strejk som proteströrelsen startade efter dödandet avblåsts.

– Man önskar att militärjuntan förstår allvaret i situationen och att de förstår att människor vill ha en civil regering. Det är de folk har strejkat och dött för, säger Hani Khalifa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista