47 procent positiva

Fler positiva än negativa till svenskt OS

2:11 min

Svenskarna är i dag mer positiva till ett OS och Paralympics i Sverige 2026, än för ett år sedan. Det visar en Novus-undersökning Sveriges Radio har låtit göra.

– OS är ett av de största idrottseventen som finns i hela världen och det skulle ju vara väldigt roligt om det kom till Stockholm, säger Morten Sjölander.

Nästan hälften av svenskarna, 47 procent, är positiva, den visar den Novus-undersökning Sveriges Radio låtit göra. Det är en ökning jämfört med förra årets undersökning då 34 procent uppgav att de var för att Sverige skulle söka OS.

– Jag tycker det är bra, det är ett kul evenemang. Många samlas och det kommer hit folk från andra länder, så jag tycker det är bra, säger Farzaneh Rahimi.

I dagsläget är alltså 47 procent av svenska folket, enligt Novus, positiva till ett OS i Sverige. Andelen negativa är 41 procent. Alternativet ”vet ej” valdes av 12 procent.

Det visar den mätning av opinionen som undersökningsföretaget utfört under våren på Sveriges Radios begäran. Frågorna om OS ställdes till 40 000 slumpvis utvalda.

Förra gången Sveriges Radio beställde en liknande Novus-undersökning, för drygt 15 månader sedan, var en majoritet av de tillfrågade negativ till OS.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har sagt att ett OS inte skulle kosta skattebetalarna något, större bidrag från IOK, biljettintäkter och sponsorpengar skulle bekosta evenemanget säger de. Men ekonomin oroar många som är mot ett OS.

– Jag tror att det kommer kosta skattebetalarna för mycket pengar. De pengarna behöver vi ha till annat, säger Anita Ögren.

– Jag vill absolut inte se ett OS här. Det är för att det är kommer bli för dyrt för skattebetalarna. För alla beräkningar är ju alltid fel, säger Tommy Ögren.

Men det är färre som är emot ett OS nu. För ett år sedan var det drygt hälften, 53 procent negativa till att Sverige skulle söka OS. Nu är 41 procent emot ett OS i Sverige.

Hållbarhet är en del av internationella olympiska kommittén, IOK:s krav när det gäller ansökningar. Till exempel att det inte byggs arenor som sedan inte utnyttjas. Så om det blir ett OS till Sverige skulle Stockholm vara huvudort, alpint kommer avgöras i Åre, rodel och bob i Sigulda i Lettland och backhoppning i Falun.

– Det är bra om anläggningarna kommer till nytta, att nån använder hoppbackarna vi slänger ut miljoner på, annars står de ju bara där till ingen nytta, säger Bengt Berg.

Det blir Stockholm/Åre eller italienska Milano som arrangerar vinter-OS och Paralympics 2026. Var det blir får vi veta den 24 juni när IOK, internationella olympiska kommittén presenterar sitt beslut.

Så gjordes Novus OS-undersökning

  • Novus har på uppdrag av Sveriges Radio P4 gjort en opinionsundersökning, med målgruppen personer från 18 år boende i Stockholms län och Sverige om stockholmares och allmänhetens inställning till vinter-OS i Stockholm/Åre.
  • Undersökningen har genomförts med hjälp av webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt omfattar undersökningen 1 030 intervjuade i hela Sverige, och 1032 intervjuade i Stockholms län. Deltagarfrekvensen var 60 procent. Undersökningen har genomförts 23-29 maj.

De negativa är i högre grad äldre, och bosatta i södra Stockholm.
De som ser positivt på ett OS är i högre grad kvinnor bosatta i norra delen av Stockholm. De positiva pekar på att ett OS är kul och bra för Stockholm och skulle sätta staden på världskartan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista