Klart för nya batterifabriken i Skellefteå

1:30 min

Batteriföretaget Northvolt säger nu att det är klart att starta bygget av fabriken i Skellefteå. En fabrik som kan ge minst 2500 nya jobb i kommunen.

Efter flera års jakt på pengar kunde batteriföretaget Northvolt i dag meddela att man fått ihop pengar för att bygga batterifabriken i Skellefteå.

Fabriken ska tillverka litiumjonbatterier som bland annat kan användas i elbilar. Fabriken ska börja byggas i augusti i år och batteritillverkningen planeras att dra igång 2021.

Intresset har varit stort och nu har stora bilkoncerner som Volkswagen och BMW lovat satsa pengar. Även svenska investerare i form av Folksam och AMF satsar.

– Vi är väldigt glada över den här möjligheten att kunna investera i ett svenskt innovationsföretag med så tydliga globala tillväxtambitioner, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF i ett pressmeddelande.

AMF, som investerar pensionspengar för fyra miljoner svenskar, menar att deras investering är långsiktig.

Totalt har Northvolt nu fått in ytterligare motsvarande nio miljarder kronor. Sedan tidigare har företaget fått ett lån på närmare fyra miljarder från Europeiska investmentbanken.

Därtill kommer ytterligare lån, enligt bolagets besked i pressmeddelandet.

Under en presskonferens berättade Northvolts VD och grundare Peter Carlsson att företaget har säkrat ordrar från kunder på över 13 miljarder amerikanska dollar.

– Hela produktionen i Skellefteå är utsåld under ett antal år, mellan 2022 och åtminstone fem år framåt, sa Carlsson under presskonferensen på onsdagen.

Carlsson berättade också att efterfrågan på batterierna är så pass stor att Northvolt skyndar på processen att bygga ut Skellefteåfabriken.
 
För Skellefteå kommun är det här ett viktigt och välkommet besked.

– Det här känns otroligt spännande och under senare år har vi jobbat enormt hårt för etableringen, säger kommunalrådet Lorents Burman och fortsätter:

– Dels har det en betydelse för Europa i kampen mot andra delar av världen om att bygga upp en infrastruktur runt batterifabriker. För Sverige är det här kanske en av de största industriinvesteringarna i modern tid. För Skellefteå som kommun kommer det betyda enormt mycket, men det kommer också ha stor betydelse för hela norrlandsregionen.

Vad kan det betyda för arbetstillfällen?

– Själva fabriken kan ge 2500-3000 anställda. Det kan också betyda ytterligare två gånger så många arbetstillfällen, alltså omkring 6000 jobb på hundratals nya företag, säger han.