Välfärdskris skugga över riksdagsdebatt

4:15 min

Trots en lätt försommardåsig partiledardebatt framgick att höstens stora politiska utmaning blir hur välfärden ska betalas, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommuner och regioner larmar om ekonomiska problem. Personal minskas och kommunalskatter höjs. Detta är sannolikt Stefan Löfvens största politiska utmaning de kommande åren.

Löfven har tvingats backa på flera för Socialdemokraterna tunga politiska områden, välfärdspolitiken kan vara hans återstående tillgång. När Socialdemokraterna ändå hävdar att överenskommelsen med Centern och Liberalerna innehåller mycket av partiets egen politik är det just den de lyfter. Med exemplet att kommunerna ska få höjda statsbidrag med fem miljarder varje år.

Att döma av de rapporter som nu kommer från kommuner och landsting är den nivån helt otillräcklig för att ens bibehålla dagens personal. Ännu mindre för att förstärka. Det talar för att förhandlingarna inför höstens budget till stor del kommer att handla om att ge kommunerna mera pengar. Det tryck som uppstått från landets kommuner påverkar alla partier som ingår i budgetsamarbetet.

Problemet är hur det ska betalas. Skattepolitiken i 73-punktsprogrammet är tveeggad. På kort sikt handlar den om att sänka skatter, inte minst för högre inkomsttagare. På lite längre att göra om skattesystemet. Här har Socialdemokraterna fått med en formulering om att skattesystemet ska minska klyftorna men den lyfts sällan fram av Centern och Liberalerna varför en dragkamp är att vänta. I nuläget nöjer sig statsministern med att i allmänna ordalag tala om att finanssektorn ska bidra mera. Oklart hur.

Januariavtalet har förändrat skattedebatten. Att värnskatten ska avskaffas beskrivs oftast som ett faktum, en nödvändig del av ett avtal, och inte som ett framsteg. Förslaget hyllas nästan bara i Liberalernas interna debatt.

Med tanke på de senaste dagarnas uppmärksammade våldsbrott handlade riksdagsdebatten oväntat lite om kriminalitet. Moderatledaren Ulf Kristersson gjorde sitt bästa för att lyfta frågan men fick svag respons. Det kan förstås bero på tillvänjning men troligare är att regeringen lyckats med sin triangulering i kriminalpolitiken. Det är numera svårt för väljarna att skilja på sakinnehållet i socialdemokratisk och moderat politik mot brott.

Att regeringen nu för en i stora stycken borgerlig ekonomisk politik förändrar partiledardebatterna. Angreppen från höger handlar nu mindre om ideologiska och politiska vägval och mera om handlaget. Moderater och Kristdemokrater angriper regeringen för att inte klara vårdköerna och misslyckas med brottsligheten. Bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna levererar ideologiska bredsidor mot regeringspolitiken.

Några politiska stridsfrågor kvarstår dock. Centerns Annie Lööf kritiserade statsministern för att han vill införa samma offentlighet i privatägda skolor som i kommunala. I friskoleöverenskommelsen med Socialdemokraterna 2013 var Centern positivt till iden men bjuder nu motstånd. Trots att även moderater, kristdemokrater och liberaler var med på tanken 2013 kan det nu bli svårt för regeringen att få igenom ett sånt förslag.

Också den nygamla energidebatten kom upp. Här blandas flera frågor ihop på ett sätt som måste vara förvirrande för den medelinformerade väljaren. Kort och lång sikt blandas friskt och debattörerna klargör inte alltid vad som handlar om bristande ledningskapacitet och vad som handlar om hur elektriciteten produceras. Det blir inte lättare av att partier som agerar för fossilfritt i andra sammanhang nu vill rädda fossildrivna kraftverk. Eller att partier som ena stunden talar sig varma för laddstolpar och solpaneler i nästa inte kan ge besked om raffinaderier ska få öka sina utsläpp.

Annars var behållningen av dagens debatt avtackningen av Liberalernas partiledare Jan Björklund. När politiska motståndare strör vänliga ord över varandra kan även den hårdhjärtade återfå hoppet om demokratins framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista