Snabbare att göra större betalningar framöver

2:08 min

Riksbanken planerar att införa ett nytt betalningssystem i Sverige som enligt vice riksbankschef Martin Flodén kommer att leda till att svenskarna kan betala snabbare.

– När man betalar en räkning idag så tar det nu någon dag innan pengarna kommer fram och de kommer ju aldrig fram en lördag eller söndag. I framtiden kommer man kanske kunna betala räkningarna snabbare, man kommer kanske kunna göra nya sorters betalningar sekundsnabbt, inte bara de typiska swishbetalningarna vi ser idag. Man kanske kan göra upp sin husaffär på kvällen eller på helgen och flytta stora belopp även när banken är stängd.

Riksbanken har ju redan idag ett system för större betalningar mellan bankerna. Närmare 700 miljarder kronor åker fram och tillbaka i systemet – varje dag. Och det här är så att säga betalningssystemets motorvägar. Men systemet börjar bli lite omodernt.

– Det sker alltfler betalningar som är sekundsnabba, swishliknande betalningar, och det är också vad hushåll och företag förväntar sig, att man ska kunna betala snabbt. Och då är det viktigt att den infrastruktur som finns i bakgrunden är utformad för att kunna hantera sådana här betalningar och det är den inte i dagsläget, säger Martin Flodén.
 
Dagens system är bara öppet på vardagar mellan kl. 7 och 17, det nya är tänkt att vara igång dygnet om året om. Men Riksbanken ska inte utveckla det här på egen hand utan ska köpa in sig i den Europeiska centralbankens nya system. För det blir mycket billigare:

– De här systemen måste alltid fungera och måste vara säkra mot olika sorters attacker, cyberattacker till exempel, och mot tekniska fel. Så det krävs mycket robusthet, backup och reservlösningar, och vi ser att det finns ett stort värde i att dela de här kostnaderna med andra centralbanker, säger vice riksbankschef Martin Flodén.

Det nya systemet ska enligt planerna vara igång 2021.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista