Mobil blir plånbok i Paris t-bana

Redan om någon månad inleds försök i Paris med att betala tunnelbaneresan med mobilen.

Företaget Orange kommer i december att inleda samarbetet med tunnelbanan i Paris för att testa mobiltelefonen som betalningsmedel. Det uppger tidningen Le Figaro.

I januari är det Bouygues Telecom, som utrustar några hundra parisare med en ny mobil för att passera spärrarna i metron och även företaget SFR ligger i startblocken.

Parisborna måttligt intresserade
Idag betalar de flesta tunnelbaneresenärerna här antingen med förköpta engångsbiljetter eller med månads- eller säsongskort, men varför trassla med växelpengar och spilla tid i köer till kassan, undrar mobilföretagen. Men det nya betalningssättet kräver en ny mobiltelefon med ett särskilt chips, som spärren läser av. Men parisarna låter inte särskilt nyfikna på idén.

– Jag trivs bra med mitt månadskort, säger en kvinna på språng till Ekots utsände.

– Jag har inte mobiltelefonen på i tunnelbanan, säger en kostymklädde man.

Men enligt Le Figaro ska chipset sända signaler oavsett om den är på eller inte och själva telefonen ska tydligen kunna ligga kvar i fickan, ungefär som Cardkeys, kortnycklar, i Sverige.

Tanken är att tjänsten ska vara på marknaden år 2007. I förlängningen ska man kunna köpa baguette, tidningen och göra småärenden utan att fundera på var portmonnän är eller hur mycket den rymmer.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".