Politikervecka

Två kvinnliga partiledare inledde Järvaveckan

1:44 min

Järvaveckan startade i dag med tal av Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Centerpartiets ledare Annie Lööf som båda tog upp kvinnors situation.

– Kvinnor och män har olika villkor, det handlar både om de som är födda i Sverige och har levt här i generationer men också om de som kommit nya till vårt land, sa Annie Lööf.

Även Miljöpartiets språkrör och miljöminister Isabella Lövin talade om kvinnoförtrycket i hela världen och att det går att förändra. Men även att kvinnors rättigheter i Sverige riskerar att undergrävas, när det gäller till exempel aborträtten.

I sitt tal nämnde hon Kristdemokraternas förra EU-parlamentariker Lars Adaktusson, som nu är riksdagsledamot, som röstade emot aborträtten vid 22 tillfällen i EU-parlamentet.

– Jag tycker det är viktigt att man är glasklar med var man står när det gäller aborträtten. Kvinnors rättigheter handlar om att man ska ha rätt att välja om man ska föda barn eller inte, den sexuella och reproduktiva hälsan är grunden för jämställdheten och kvinnors frigörelse, säger Isabella Lövin.

Järvaveckan hålls för tredje året på Spånga Idrottsplats, nära Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby, och det kom cirka 4000 besökare i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista