Efter självständighetsförsöket

Sista dagen på katalansk separatisträttegång

1:54 min

I Madrid hölls i dag slutanförandena i den fyra månader långa rättegången där 12 katalanska separatistledare har stått åtalade för bland annat uppror efter självständighetskampen 2017.

– Det var inte en dag av våldsamheter. Den första oktober var en dag då medborgarna gav uttryck för politisk oenighet, för politisk protest och även för oliktänkande, sa Jordi Sánchez som varit ordförande för den separatistiska organisationen ANC i rättssalen. Han är en av de åtalade som varit frihetsberövad under längst tid, sen oktober 2017.

Åklagarna vidhåller att den omröstning och den självständighetsförklaring som genomfördes i Barcelona i oktober för två år sen, var ett uppror och en statskupp.

Men uppror är ett brott som i den spanska brottsbalken innebär våldsanvändning. De åtalade har upprepat att de aldrig har utövat våld, de talar hellre om olydnad.

Under den fyra månader långa rättegången har 400 vittnen förhörts. Åtalspunkterna är uppror, uppvigling och förskingring, brott som kan ge upp emot 25 års fängelse.

I Barcelona har medborgarna kunnat följa de sista rättegångsdagarna på storbildsskärm och där hölls också nya protester ikväll där man kräver att de åtalade ska friges.

Domen väntas efter sommaren, möjligen först i oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista