"Handlar inte om att avstå sol"

Regeringen vill belysa risken för hudcancer

1:17 min

Hudcancer ökar mest av alla cancerformer i Sverige. Nu ber regeringen Strålsäkerhetsmyndigheten att se över hur hudcancer kan förebyggas.

– Det är uppenbart att vi behöver mer kunskap, mer råd och rekommendationer, det handlar ju inte om att avstå sol utan om att undvika den skadliga UV-strålningen, säger socialminister Lena Hallengren.

Hudcancer är den tredje mest vanliga cancerformen i Sverige, enligt Socialstyrelsen. En av tio cancerpatienter har någon form av hudcancer.

Förra året drabbades fler än 4 000 personer, och 500 personer avled – hudcancer är även den snabbast ökande cancerformen.

Strålsäkerhetsmyndigheten får under 2019 en miljon kronor för att inleda uppdraget, vilket borde räcka enligt ministern.

– Ja vi får väl se, men när det gäller cancerarbetet generellt är det stora resurser som tillförs både i hälso- och sjukvård och de regionala cancercentrumen. Nu handlar det om att specifikt samordna för att bättre informera alla oss svenskar som längtar efter sol, säger socialminister Lena Hallengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista