Har ökat kraftigt

Höga elpriser kan sänkas framöver

2:01 min

Elnätsbolagens priser har höjts kraftigt de senaste fem åren. I vissa kommuner med över 60 procent. Men det finns en ljusning i sikte för elkunderna.

Sedan 2014 har elnätspriserna ökat med i snitt 27,4 procent, att jämföra med konsumentprisindex (KPI) som stigit med endast sex procent under samma period.

Det visar ny statistik från Nils Holgersson-gruppen, bestående av bland andra organisationerna Bostadsrätterna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.

Vissa har dock drabbats hårdare än andra, då prisutvecklingen skiljer sig kraftigt mellan olika kommuner.

I Vara i Västra Götaland betalar de boende ungefär samma summa för elnätet som för fem år sedan — medan hushållen i Kramfors i Västernorrland betalar drygt 80 procent mer jämfört med 2014.

Ett skäl till att priserna stigit så mycket är enligt rapporten att bolagen inte nöjt sig med de beslut som reglerar vilka priser de får ta ut. De har överklagat och fått rätt .

– Väldigt många höjer för att de kan eftersom det varit väldigt generöst från domstolarnas sida. Tyvärr har det varit för mycket företagens intressen, säger Anne Vadasc Nilsson som är generaldirektör för Energimarknadsinspektionen.

Vattenfall är det bolag som höjt priserna mest - 41 procent i snitt.

– Vi har höjt elnätspriserna för att vi ökar investeringarna rejält. Hela vår prishöjningar går till investeringar i nätet, säger Eva Vitell är kundchef på Vattenfall Eldistribution.

Men enligt Energimarknadsinspektionen investeras det inte lika mycket som priserna höjs.

– Det gör de inte. Det vet vi för det har vi tittat på. Det kan bara till del förklara höjningarna.

Men från nästa år gäller nya regler. Bolagen kommer inte kunna ta lika höga priser. Att reglerna ändras kritiseras av Vattenfall.
- Den här ryckigheten som vi vänder oss emot.

Inget tvingar väl er att höja priset? 

– Nej men pengarna måste gå till nätet. 

Men Vattenfall lovar samtidigt lägre pris framöver.

– Under nästa period kommer det bli prissänkningar, men när och hur mycket och för vilken kund det  finns inga beslut fattade, säger Eva Vitell, kundchef på Vattenfall Eldistribution

Fakta: Kommunerna där elnätspriserna ökat mest

Sedan 2018:

Vaggeryd, Jönköping: 22,7 procent
Kramfors, Västernorrland: 22,0
Eskilstuna, Södermanland: 17,0
Borgholm, Kalmar: 15,5
Kalmar, Kalmar: 10,2

Sedan 2014:

Kramfors, Västernorrland: 84,6 procent

Falköping, Västra Götaland: 60,1

Sollentuna, Stockholm: 58,7

Berg, Jämtland: 52,7

Arjeplog, Norrbotten: 42,7

Den årliga ökningen av elnätsavgiften har beräknats utifrån ett typhus med 15 lägenheter. Varje lägenhet har ett 16A säkringsabonnemang och en årlig elförbrukning på 2 300 kWh, medan huset har ett gemensamt fastighetsabonnemang på 35A och 15 000 kWh/år.

För varje huvudort i kommunen har ett medelvärde redovisats i öre/kWh inklusive moms utifrån den totala elnätskostnaden för typhuset. Energiskatten för el som finns med på fakturan från elnätsföretagen är inte inkluderad.

Källa: Nils Holgersson-gruppen/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista