Hälsa

Utlandsföddas hälsa försämras efter några år i Sverige

2:12 min

Utlandsföddas hälsa försämras efter några år i Sverige. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Det handlar om välfärdssjukdomar, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson

– Vi ser att genomsnittligt så har de asylsökande, som vi i första hand tittat på, en bättre hälsa när det gäller många parametrar, när det gäller välfärdssjukdomarna framförallt – blodtryck, diabetes, hjärtkärlsjukdomar osv. Vad som händer senare är att vi får en försämring så att det utvecklas i negativ riktning, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Rapporten belyser gruppen utlandsfödda som flyttade till Sverige under åren 1990—2014. Det stora antalet flyktingar som kom till Sverige 2015 och framåt är alltså inte inkluderade.

Varför det blir så kan förklaras av både livsvillkor och levnadsvanor. Enligt Johan Carlson kan det vara en följd av dålig integration.

– Man äter sämre när man kommer hit, man kanske inte vet hur man ska balansera den svenska kosten. Man rör sig mindre. Man har en sämre integration i samhället helt enkelt. Det vill säga man sitter hemma, man har inget jobb osv. Och vi vet att det, tyvärr leder till en dålig hälsoutveckling, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Välfärdssjukdomar är vanligare hos de utlandsfödda som har bott i Sverige i fem år eller mer, jämfört med de utlandsfödda som bott här under en kortare period.

Många migranter saknar kunskap om det svenska samhället under de första åren. Och för att fylla den kunskapsluckan har bland annat Region Stockholm satsat på hälsokommunikatörer. Haibe Hussein är samordnare för hälsokommunikatörerna.

– Många nyanlända har svårt att hitta vård, eller hitta rätt vårdinstans. Och där är hälsokommunikatörerna väldigt viktiga för att informera människor vart man ska vända sig om man behöver vård, säger Haibe Hussein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista