Efter terrorattentaten

Muslimer hotas på Sri Lanka – kan ge konflikter

2:02 min

Efter terrorattentaten i Sri Lanka är många i landets muslimska minoritet rädda och nu varnar människorätts- och muslimska organisationer för att om regeringen inte gör något så kan det leda till djupa konflikter mellan landets folkgrupper.

– Vi kom till en by där den muslimska befolkningen sa att man lever i skräck, berättar Hussain Mohamad vid Muslim Centre i Colombo.

I mitten av maj dödades en muslimsk man i området av en uppretad folkmassa som satte eld på moskéer och butiker ägda av muslimer.

Sedan terrorattentaten på påskdagen i år då en lokal militant islamistisk grupp genomförde en rad självmordsattentat har spänningen mellan den buddistiska majoriteten och den muslimska minoriteten i landet ökat. Det trots att målen för attentaten var kristna kyrkor och lyxhotell.

Den växande ilskan mot muslimer i Sri Lanka hejas på av en allt större rörelse som vill driva ut muslimer ur landet.

– Om inte regeringen kan skydda sina medborgare vem ska då göra det säger Ruki Fernando på den lokala människorätts gruppen Human Rights Documentation Centre i Colombo.

Ruki Fernando säger också att det är regeringen som måste se till att det inte blir splittringar mellan olika folkgrupper i Sri Lanka och han får medhåll från advokaten Bhavani Fonseka på Center for Policy Alternatives som säger att det är oroväckande att varken president Serisena eller premiärminister Wickremeshinghe officiellt har gått ut och fördömt attackerna mot landets muslimska minoritet.

Nu uppmanar muslimska och människorätts organisationer de styrande i Sri Lanka att komma med officiella fördömanden av våldet mot muslimerna.

Men så länge som politikerna inte fördömer hoten och våldet mot landets muslimska minoritet så lär det inte ske någon förändring och det finns en risk att landet hamnar i en våldsspiral som är svår att ta sig ur.