Palestinier sätter sig på tvären inför fredskonferens

2:32 min

Vid fredskonferensen om Mellanöstern som inleds i Bahrain om tio dagar ska det första steget i Trumpadministrationens fredsplan diskuteras, men trots att det handlar om hur palestinierna ska få det bättre ekonomiskt deltar inte de palestinska ledarna.

– Århundradets fredsöverenskommelse, eller århundradets skambud - kan dra åt helvete, säger den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

– Den ekonomiska fredskonferensen i Bahrain handlar bara om att kränga illusioner, vi kommer inte att närvara och inte att acceptera resultaten, den som vill lösa palestinakonflikten måste börja med de politiska frågorna, säger den palestinske presidenten.

Trots att många palestiner för länge sedan tappat förtroendet för den 83-årige presidenten, delar de hans starka misstänksamhet mot Trumpadministrationen där Donald Trumps svärson Jared Kushner talar om ett nytt paradigm där fokus ligger på hur palestinierna ska få det bättre ekonomiskt.

– Om vi kan skifta fokus till hur att göra livet bättre, då tror jag det finns mycket potential, säger Kushner.

Konferensen i Bahrain är tänkt att bli startskottet för ett ekonomiskt uppsving för palestinierna - med bistånd från rika gulfstater planeras satsningar på infrastruktur och telekommunikation, ett Mellanöstern där varor, information och människor rör sig fritt och där en ny generation djärva entreprenörer erbjuder service och arbetstillfällen - ett konsumentparadis där ingen vettig människa skulle ansluta sig till Hamas, IS eller Hizbollah, som en kommentator skrev.

Men palestinierna sätter sig på tvären och säger att det luktar muta, att priset de kommer att få betala för att få leva ett drägligt liv, blir att göra avkall på alla politiska krav på en egen stat.

De misstänker att Trumpadministrationen kommer att ge Israel grönt ljus att annektera stora delar av västbanken medan palestinafrågan förvandlas till en humanitär och ekonomisk fråga där tvåstatslösningen blir en historisk parentes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista