Därför har inte oljepriserna gått upp: "Stor osäkerhet om vad som hänt"

2:46 min

Efter attacken mot två oljefartyg i Omanbukten igår så gick oljepriset initialt upp fyra procent. Men i dag gick oljepriset tillbaka något, rapporterar Kristian Åström, från Ekonomiekot.

Oljepriset har idag sjunkit något. Det kan tyckas som förvånade efter gårdagens attacker på oljefartyg i Persiska viken, vilket skapade stor oro om att konflikten mellan Iran och USA skulle eskalera. Spänningen länder emellan kvarstår och har om något skruvats upp efter att USA:s president Donald Trump nu anklagar Iran för att ligga bakom attacken. Dessutom är det även spänt mellan flera av de oljeproducerande länderna i regionen.

Men bland analytiker så är det få som tror att någon part har ett intresse av att eskalera konflikten till en nivå där oljetrafiken från Persiska viken hotas. Istället fortsätter oljemarknaden att fokusera på hur OPEC kommer att besluta om sina produktionskvoter vid mötet i slutet av juni, samt att världsekonomin nu är inne i en avmattningsfas, vilket gör att flera bedömare skriver ned sina prognoser för världens oljebehov. Detta har satt press på oljepriset som gått ned med 20 procent de senaste månaderna.

Men situationen kan förändras snabbt. Försäkringspremierna för oljefartyg som angör oljehamnarna i Persiska viken, har hittills i stort inte påverkats. Det beror på att osäkerheten fortfarande är stor om vad som verkligen har hänt, samt att försäkringskontrakten skrivs för den tid som det tar ett fartyg att gå in, lasta och därefter lämna området, cirka sju dagar.

Försäkringsmäklare som Ekot varit i kontakt tror att kvarstår osäkerheten nästa vecka, kan premierna både fyra- och femfaldigas, samt att fraktraterna kan gå upp kraftigt, ifall tankrarna behöver militär assistans för att anlöpa oljetermi.

En tredjedel av all olja som skeppas över haven går genom Hormussundet, vilket gör leden till den mest trafikerade i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista