Umeå inför rökförbud

2:10 min

Umeå kommun inför ett rökförbud i en större del av stans centrum. Det hänger ihop med den nya tobakslagen som träder i kraft den första juli.

Så här säger Umeåborna Annelie Niemi och Robin Boman om beslutet.

– Det kan bli jobbigt för oss som röker. Man har oftast korta raster och man ska hinna röka. Vi står alltid där man får röka nu.

– Jag tycker det är ganska bra därför det skadar andra i ens omgivning om man röker.

Det nya rökförbudet som träder i kraft i hela Sverige den 1 juli innebär att det blir förbjudet att röka på uteserveringar, busshållplatser och vid butiksentréer till exempel. Umeå kommun ska då göra en större del av stadskärnan, där det finns många entréer , till en sammanhängande rökfri zon. Då blir det enklare att leva upp till den nya lagen, menar socialdemokraten Lena Karlsson Engman, ordförande i kommunens tekniska nämnd som tagit beslutet.

– Det här är en ny lagstiftning och det finns säkert en ganska yvig flora av olika lösningar i kommuner runt om i landet. Så vi får följa det här och se om det var den bästa lösningen eller om vi måste göra annorlunda.

Rökarna i centrum kan istället få rökrutor. Men moderaten och oppositionsrådet i kommunen vill att beslutet ska rivas upp, Anders Ågren.

– Det blir löjeväckande tycker jag. Umeå kommun skämmer ut sig själv genom att ta sådana här beslut. Det måste vara någon måtta i hur långt man går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista