Efter Trumps gränspolitik

Fler centralamerikaner söker asyl i Europa

1:56 min

Europa har blivit allt mer attraktivt för alla de som flyr undan gängvåldet i El Salvador. Detta eftersom många oroar sig för att inte kunna komma in i USA.

Enligt siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat ökade antalet asylsökande från till exempel El Salvador med 50 procent sista kvartalet 2018 jämfört med motsvarande kvartal 2017.

Under 2018 sökte 4 670 salvadoraner asyl inom EU, i första hand Spanien. Siffran är inte hög, men detta var en tydlig ökning och då syns inte heller mörkertalet - de som stannar kvar efter att turistvisumet löpt ut.

Till Sverige kom förra året 225 salvadoraner, som sökte skydd. Till tidningen New York Times berättar centralamerikaner att Europa har flera fördelar. Det kan vara billigare att ta sig hit trots att avståndet är längre än till USA, då en flygbiljett kostar mindre än smugglarna.

Ett turistvisum tycks sällan svårt att få om det överhuvudtaget behövs. I Europa har många också släktingar och nätverk, vilket underlättar för att hitta en försörjning.

Enligt New York Times har Spanien tusentals asylärenden utan beslut, men spanjorerna godkänner inte gängvåld som skyddsskäl. Det gör däremot Belgien, som liksom Sverige ännu inte tagit emot många centralamerikaner.

Men möjligen kommer belgarna att se fler framöver, eftersom informationen vart man kan söka sig och var chanserna är störst sprids fort.