Ericsson ska driva mobilnät

Det effektiviseringsprogram som telekomföretaget Ericsson nu genomför för att kunna spara 20 miljarder kronor är bara en del i den förändring som företaget genomgår. Ericsson ska också sälja mer tjänster framöver. Det handlar bland annat om att driva teleoperatörernas mobilnät, enligt Ericssons operative chef Per-Arne Sandström.
Det nya Ericsson ska inte påverkas lika mycket av snabba konjunktursvängningar på telekommarknaden. Det är ett av målen med den översyn som Ericssonledningen nu genomför. Ett sätt är, enligt Per-Arne Sandström, att övertyga teleoperatörer som köpt mobilnät av Ericsson att outsourca driften av näten. Att låta Ericsson se till att näten fungerar som de ska. Inkomster från sådan verksamhet är mindre konjunkturkänslig och avtalen löper över relativt lång tid. Det innebär att framförhållningen ökar, enligt Per-Arne Sandström. Totalt står idag inkomster från konsulttjänster för ungefär en fjärdedel av de totala inkomsterna från försäljning av mobilsystem. Men tanken är alltså att den andelen ska öka. En ny affärsenhet, Global Services, har skapats för att se till att det blir så. Men samtidigt som försäljning av tjänster ska bli viktigare för Ericsson renodlar också företaget nu. –Idag säljer Ericsson för många olika sorters produkter. När renodlingen är klar kommer Ericsson att vara ett väsentligt mindre och smalare företag, säger Per-Arne Sandström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".