Ambassadanställd åtalas för bedrägeri

En anställd på Utrikesdepartementet åtalades idag för grovt bedrägeri. Den 51-åriga kvinnan har enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz lyft drygt 170 000 kronor i bidrag som hon inte hade rätt till när hon tjänstgjorde vid en svensk ambassad.

– När hon tillträdde tjänsten angav hon i en handling att hon skulle ha sin make boende hos sig. Men sedan har det visat sig att så har inte blivit fallet, säger Nils-Eric Schultz.

Det var vid en internkontroll förra våren som UD upptäckte att flera ambassadtjänstemän tagit emot så kallade medföljandetillägg för fruar och makar trots att deras respektive inte bott med dem i landet där de tjänstgjorde.

Tre anmäldes
Tre av fallen betraktades som så allvarliga att de anmäldes till åklagare misstänkta för grovt bedrägeri.

Totalt handlade det om närmare en halv miljon kronor som de tre kvitterat ut, men under utredningens gång har statsåklagare Nils-Eric Schultz lagt ner förundersökningen mot två av de tre eftersom han inte kunde bevisa att de haft något uppsåt att begå brott.

Enligt Mikael Westerlind, departementsråd på UD, arbetar såväl den åtalade kvinnan som de andra tidigare brottsmisstänkta tjänstemännen kvar på UD.

De andra har betalat tillbaka
Mikael Westerlind beklagar det som hänt, men säger att alla utom kvinnan har betalat tillbaka pengarna som de tagit emot felaktigt.

UD:s kontroller av den svenska ambassadpersonalens familjeförhållanden nu har skärpts.

– Där har det skett en uppstramning och blivit en större noggrannhet från arbetsgivarens sida att syna de här redovisningarna.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".