Ökning i år

Polisen dna-topsar fler misstänkta

2:27 min

Polisen topsar nu fler misstänka brottslingar efter flera års nedgång. Under årets första månader har polisen märkt en ökning med drygt 15 procent.

Mellan januari och maj i år har antalet topsningar polisen gjort ökat med 16 procent jämfört med samma period förra året. Totalt togs dna från nästan 13 000 personer som inte fanns i polisens register sedan tidigare.

– Det är jättepositivt, det känns som om vi har fokus på rätt saker nu och gör det vi ska. Det känns jätteskönt, säger Håkan Wall, enhetschef på Noa, polisens nationella operativa avdelning.

Dna som tas genom topsning kan sedan matchas mot bevismaterial från ouppklarade brott.

– Vi ökar ju förmågan att klarar upp brott. Både det enskilda fallet, men även sådana brott där vi tidigare inte har en gärningsman. Alla spår vi får in jämför vi med spår från brottsplatser, säger Håkan Wall.

Polisen har möjlighet att ta dna från personer som misstänks för brott som kan de strängare straff än böter. Men det är inte alltid det görs, en anledning är att det kan vara svårt att i stunden veta vilket straff brottet kan leda till.

Polisen vill nu se ändring av lagen, bland annat så att de kan topsa en person i samband med att hen ska avtjäna ett fängelsestraff, om personen inte redan finns med i dna-registret.

I polisområde nordvästra Skåne har de tagit fram handlingsplaner för hur antalet dna-prov ska öka, och under första kvartalet ökade antalet topsningar där med 70 procent.

De har hållit kurser, placerat ut dna-provtagningskit så att de alltid är tillgängliga och gett feedback när en topsning lett till att de fått en träff från ett tidigare ouppklarat brott. Hittills har de hittat fem personer som begått brott nu, vars dna överensstämmer med fynd vid våldtäkter som begåtts i bland för flera år sedan.

Marie Dahlman är gruppchef för brott i nära relationer i region nordvästra Skåne.

– Visst är det en revolution att vi fått de här träffrapporterna. Det skapar en fantastisk arbetsglädje för utredarna, att kunna ro i land de här ärendena som vi från början inte trodde vi skulle klara av, säger Marie Dahlman.

Håkan Wall, enhetschef på polisens nationella operativa avdelning, tror det är en trend som kommer fortsätta.

– Ja, det hoppas. Min absoluta övertygelse är att det kommer fortsätta. Vi har ett ökat fokus och det kommer vi fortsätta med, säger Håkan Wall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista