Oroligheterna fortsatte för femte natten i rad.

Fortsatta våldsamheter i Parisförort

I den franska förorten Clichy-sous-Bois nordost om Paris har det varit bråk mellan polis och ungdomar för femte natten i rad. Våldsamheterna uppges ha spritt sig till städer i närheten.

Ungdomar har kastat bensinbomber och polisen har använt tårgas.

Ilskan är stor över inrikesministern Nicolas Sarkozy och hans uttalande om att ”föra ett skoningslöst krig mot brottsligheten” i Paris förorter.

”Sarkozy vill göra som Bush”
Trebarnsmamman Fatima Boumedienne anser att inrikesministern bara häller olja på brasan.

– Det verkar som Sarkozy vill göra ungefär som Bush i Irak, en total upprensning, säger Fatima Boumedienne. Men det går inte att rensa ut i klump utan det måste göras person för person. Hon tycker det är obegripligt att Sarkozy gratulerar polisen för dess arbete.

Fatima hävdar att personer från andra förorter nu lockas hit för att delta, också de ilskna. Hon säger att polisen är aggressiv, attackerar folk och tar dem med sig. Hon återkommer till orden ”nettoyage total”, en totalupprensning.

Trebarnsmamman tackar Herren för att hon har tre döttrar och inte söner som är svårare att hålla inne på kvällarna.

– Ingen av döttrarna vågar gå ut, säger Fatima. De är rädda och traumatiserade, särskilt femåringen som tittar ut och undrar varför det brinner våldsamt på gatan.

”Det är ett svårt jobb”
För Fatima Boumedienne, modernt klädd, just nu utan jobb, vore det bättre om polisen gjorde utrensningar vid landets gränser. Då skulle det inte behöva hända här, tror hon.

Trots bråken upprepade inrikesminister Nicolas Sarkozy på måndagen att det behövs hårda tag mot dem som inte följer lagen.

– Det är ett svårt jobb, men jag är helt besluten att driva det. Jag kommer före årets slut att presentera en plan mot kriminaliteten, sade Sarkozy.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".