Nytt beslut

Seger för kolindustrin i USA

1:32 min

Den amerikanska kolindustrin vann i dag en stor seger efter ett beslut från USA:s miljöskyddsmyndighet. Nu ska landets delstater själva få bestämma hur utsläppen av koldioxid från kraftverk ska minskas, och bland republikaner var det många som jublade.

– Nu finns det jobb för kolarbetarna igen, sa kongressledamoten Carole Miller från kolstaten West Virginia.

Att rädda de jobben var ett av Donald Trumps stora vallöften. Han har också lovat att dra tillbaka det regelverk som sjösattes av den tidigare presidenten Barack Obama, för att minska utsläppen av koldioxid, ett regelverk som energiindustrin anser är alldeles för tufft.

I det skulle kraftverk pressas till använda mer klimatvänliga energislag än kol – men det kommer alltså inte längre gälla. Istället ska delstaterna själva få tre år på sig att bestämma hur utsläppen av koldioxid i kraftverken ska minskas.

I Miljömyndighetens nya plan betonas ökad effektivitet. Mer energi ur den kol som bränns, snarare än att byta till andra energislag.

Kritiker menar att det nya förslaget kommer leda till att kolkraftverken nu kommer hållas i bruk längre, och att det kommer att leda till ökade utsläpp av koldioxid. Man varnar också för stora hälsorisker kopplade till kolet i form av luftföroreningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista