Kriminalvården

Färre tar sitt liv på anstalt efter screeningmetod

2:27 min

Senaste det skedde ett självmord på en anstalt i Sverige var november 2016. Förklaringen är, enligt Kriminalvården, en metod där alla som ska avtjäna ett fängelsestraff utreds.

Efter 30 november 2016 – då en ung man hängde sig i sitt rum på Anstalten Täby – har det inte skett ett enda självmord i svenskt fängelse.

– Vi hade en period runt 2007 då vi hade relativt många självmord om man jämför med idag, då började vi göra stora insatser, och det är det vi ser resultat av i dag, säger Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning

Efter självmordstoppen på svenska anstalter 2007 införde myndigheten en metod då man screenade, kontrollerade, intagna. Modellen är framtagen i Kanada, och ambitionen är att fånga upp självmordsbenägna personer redan innan de börjar sitta av straffet.

– Vi fångar upp dem redan när de kommer och ställer ett antal frågor kring mående och historia, om man försökt ta självmord innan. Och utfallet kan göra att man sätts under tillsyn eller får träffa en psykiatriker. Det är en del, sedan har vi utbildat vår personal mycket, säger Jörgen From Nordin.

Utöver den här metoden är utbredningen av hjärtstartare på anstalterna, och inredningen i bostadsrummen, en förklaring.

För Kriminalvårdens häkten är dock utvecklingen inte lika positiv. Vissa år har man varit nere på noll självmord, men förra året skedde två. De senaste nio åren har totalt 19 häktade personer begått självmord, jämfört med tolv fall på anstalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista