USA

Trump: Iran gjorde ett mycket stort misstag

1:53 min

Irans revolutionsgarde har skjutit ned en amerikansk drönare och uppger att den befunnit sig över Iran.

Det var ett stort misstag av Iran att skjuta ner en amerikansk drönare, säger president Donald Trump, men han vill än så länge inte säga vad USA kommer göra härnäst när det gäller det allt mer spända läget med Iran.

– Ni kommer att få se, sa Trump till reportrar på frågan om hur USA kommer att svara på nedskjutningen.

Nu tvistas det om var drönaren sköts ner: Enligt USA handlar det om en oprovocerad attack i internationellt luftrum men Iran, som medger nedskjutningen, säger att det var en spiondrönare som var inne på iranskt territorium.

– Våra gränser är en röd linje och vi kommer agera på varje aggression, sa Irans säkerhetsråd.

Torsdagens händelser kommer efter veckor av ökade spänningar mellan USA och Iran. Från många håll i världen kommer nu uppmaningar om återhållsamhet. En ytterligare upptrappning skulle kunna bli mycket farlig och bedömare här säger att Trump står inför en svår balansgång. Att markera mot Iran men inte så hårt att det leder till militärt våld som kräver människoliv.

Trump sa att han tror att nedskjutningen kan vara ett mänskligt misstag. Han sa att USA inte kan acceptera att en drönare skjuts ner men att det faktum att det var en obemannad farkost spelar roll.

Kongressens ledare och chefer från militären bjöds senare under torsdagen in till Vita Huset för att diskutera läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista