Iran-USA.

Uppgifter: Trump beordrade anfall på militäranläggningar

1:32 min

USA:s president Donald Trump godkände en militär attack mot Iran som svar på gårdagens nedskjutning av en amerikansk drönare, men attacken avblåstes när planen redan var i luften. Det rapporterar en rad amerikanska medier, däribland New York Times, nu på morgonen.

Enligt New York Times var attacken planerad till natten mot idag och det är oklart varför den avblåstes – om presidenten hade ändrat sig, om det var svårigheter kring logistiken och om attacken kommer att genomföras senare. I artikeln citeras anonyma tjänstemän men varken Pentagon eller

Vita Huset vill inte bekräfta uppgifterna för tidningen.

Samtidigt bad de inte heller att artikeln skulle dras tillbaka.

Läget mellan USA och Iran är mycket spänt efter Irans nedskjutning av en amerikansk drönare igår. USA säger att det var en oprovocerad attack i internationellt luftrum. Iran håller fast vid att drönare hade flugit in i iranskt territorium.

Enligt New York Times säger tjänstemännen att presidenten hade godkänt attacker på en handfull iranska mål, bland annat radar och luftvärnsrobotar.

Många bedömare har väntat sig ett svar från USA efter den nedskjutna drönaren men det var oklart om det skulle bli militärt.

När Donald Trump igår mötte reportrar gav han ett blandat budskap. Å ena sidan uteslöt han inte en militärt svar mot Iran – å andra sidan sa han att han tror att nerskjutningen var ett dumt misstag från någon i Iran som agerade på egen hand.

Det har tolkats som att Trump ville tona ner händelsen för att slippa en militär konflikt. Presidenten har många gånger sagt att han inte vill att USA ger sig in i ännu ett dyrt och ändlöst krig. 

Samtidigt har flera tunga republikaner länge velat se tuffare tag mot Iran.

I går kallades kongressens ledare till ett möte i vita huset tillsammans med militära chefer och CIA Efter det mötet sa toppdemokraten Nancy Pelosi att USA måste svara smart och tillsammans med allierade i regionen.

Hon krävde också att ett militärt ingripande skulle ha kongressens godkännande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista