Förbud mot glyfosat dyrt för jordbruket

2:42 min

Om ogräsmedel som innehåller glyfosat förbjuds, vilket bland annat naturskyddsorganisationer kräver, skulle det minska lönsamheten i jordbruket med uppemot 800 miljoner kronor om året, eller 1 500 kronor per hektar.

Det skriver Jordbruksverket i en ny rapport. För den enskilde jordbrukaren handlar det om kännbart minskad avkastning, säger Lennart Nilsson som sitter i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF:s, styrelse.

 – Ja, mellan 5 och 20 procent kan man väl säga. Det handlar ju lite om vad man har för avkastning, vad det är för odling. Det är ju avsevärda pengar, för vi lever i en bransch med små marginaler, så varje försvagning av marginalen är ju viktig.

Under våren gick Jordbruksverket ut och informerade om effekterna av förbud mot glyfosat. Då var rapporten ännu inte helt klar, men det är den nu. Beräkningarna för jordbrukets del visar på en resultatförsämring på mellan 300 och 1500 kronor per hektar.

Inom trädgårdssektorn kan bortfallet variera ännu mer, men där har Jordbruksverket inte gjort några beräkningar.

Användningen av glyfosat som en beståndsdel i ogräsmedel är omstridd sedan flera år. I USA har domstolar utdömt skadestånd i miljardklassen till personer som drabbats av cancer efter användning av sådant ogräsmedel. Och i Frankrike slog en domstol fast att en jordbrukares ohälsa orsakats av att han använt ogräsmedlet Lasso, som innehöll glyfosat.

Men forskarna är inte eniga om glyfosatens cancerogena effekter. Det skulle även kunna bero på andra kemikalier i ogräsmedlet, anser de som vill tona ner riskerna.

Lennart Nilsson, som är ute och slår gräs i halländska Vessigebro, Midsommarafton till trots, förstår oron, men menar att det även handlar om hur man hanterar glyfosat.

– Det är skillnad på den här yrkesmässiga användningen som vi gör. Den är strikt reglerad. Man ska ha största respekt för alla typer av kemiska bekämpningsmedel och där finns det strikta regelverk. Det är viktigt att man följer det, att man använder den skyddsutrustning och annat som krävs. 

Det som komplicerar bilden är att glyfosat även anses ha gynnsamma miljöeffekter. Om medlet förbjuds skulle exempelvis kväveutlakning till grundvattnet och utsläpp av växthusgaser öka. EU har beslutat att tillåta fortsatt användning fram till 2022. Då hoppas man att forskningsläget klarnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista