Nya krav på sjöfarten

Strängare miljökrav kan leda till sämre havsmiljö

1:48 min

Nästa år införs strängare krav på sjöfartens svavelutsläpp. Då förväntas många rederier tvätta avgaserna och släppa ut svavlet i havet. Vilket kan döda havslevande djur.

Systemet som kan installeras på fartygen kallas skrubbrar. Skrubbrar tvättar avgaserna med havsvatten istället för att släppa ut dem i luften. Men när skrubbervattnet släpps ut igen har det bistra konsekvenser för havsmiljön. Det visar en ny forskningsrapport från IVL Svenska miljöinstitutet.

– Vi doserade skrubbervatten i olika koncentrationer till de här små djurplanktonen och då såg vi effekter redan vid väldigt låga koncentrationer. Bland annat såg vi en kraftigt ökat dödlighet, säger Kerstin Magnusson, marin ekotoxikolog vid IVL.

Skrubbrar installeras på skepp och fartyg för att med hjälp av havsvatten rena avgaserna från föroreningar, men i många system släpps vattnet tillbaka ut i havet igen. Något som Svenska miljöinstitutets nya forskningsstudie visar ha negativa effekter på djurplankton. I undersökningen såg man till exempel att hoppkräftan dör vid låga doser av skrubbervatten.

– Det är en absolut nyckelart för de flesta fiskar som finns ute i våra hav, så effekten på den här arten är liksom inte trivial, säger Kerstin Magnusson.

Skrubbervatten lär vi se mer av i världens hav. FN:s internationella sjöfartsmyndighet IMO skärper nämligen de globala kraven på svavelutsläpp. Rederierna kan då för att minska utsläppen använda bränsle med låga svavelhalter men det är betydligt billigare att installera skrubbersystem.

– Så det betyder att ju strängare kraven är på luftutsläpp desto mer riskerar det att hamna i vattnet i stället.

I bland annat Östersjön har det sedan 2015 varit särskilt hårda svavelkrav och det är därför vanligt för svensk sjöfartsindustri att använda sig av skrubbersystem. Rikard Engström som är VD för branschorganisationen Svensk sjöfart ser dock inte nödvändigtvis något problem med det.

– Det är egentligen inte skrubbrarna som är problemet utan det är snarare hur du tar hand om produkten som kommer ut. Där behöver man sätta upp förutsättningar för att du ska kunna lämna det i land på ett så bra sätt som möjligt. Men också att man faktiskt sätter upp tvingande krav som gör att du inte får släppa ut sådant här till vattnet, säger Rikard Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista