Rent vatten

Experter vill se bättre kontroll av dricksvatten

1:56 min

Det behövs mer avancerad teknik för kontroll och rening av dricksvatten, enligt EU:s expertgrupp.

– Vi dricker väldigt mycket vatten varje dag. Vi utgår från att det är rent och att inget finns där som skadar oss. Det kan mycket väl vara så men det finns också den här osäkerheten, att det kanske finns någonting där som inte borde vara där. Det är en stor kunskapslucka på just det området, säger Karin Wiberg, professor vid institutionen för vatten och miljö på SLU och ingår i expertgruppen Water JPI.

Water JPI är ett samarbetsinitiativ av EU-kommissionen. Syftet med den internationella expertgruppen är att vägleda Europas beslutsfattare och vattenbranschen i frågor om dricksvatten och vattenrening. Forskarna där har nu lämnat över en rad rekommendationer till Europas beslutsfattare.

Bland annat behöver rutinerna för kontroll bli bättre och dricksvattnet behöver testas för fler ämnen i takt med att fler kemikalier cirkulerar i samhället, enligt forskarna.

– Den metodik vi använt oss av tidigare fungerar inte när man ska titta på så många ämnen som det här rör sig om, man måste börja använda nya metoder.

I rekommendationerna skriver expertgruppen bland annat att samhället behöver införa mer avancerad teknik och bättre kontroll av dricksvattnet, det för att skydda framtida generationers hälsa och vattenresurser. De anser också att det behövs mer forskning å bättre undervisning på området.

– Det behövs mer forskning om hur vi på ett kostnadseffektivt sätt kan rena avloppsvatten och dricksvatten från oönskade kemikalier, säger Karin Wiberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista