Högkvarteret ska tömmas.

Försvaret kan tvingas skära ytterligare

Ytterligare uppemot 2 000 anställda inom försvaret kan bli av med jobben, vilket ska spara två miljarder kronor per år. När antalet soldater har minskat går det också att minska antalet byråkrater, säger Peter Lagerblad som har utrett försvarets förvaltning.

– Försvaret har ju genomgått en stor omställning under den senaste tioårsperioden. Jag kan konstatera att motsvarande förändring inte har skett på den centrala administrationen eller den gemensamma förvaltningen. Det är det vi nu lägger förslag om att man ska genomföra, säger Peter Lagerblad.

Som ju alla vet så håller det svenska försvaret på att gå ner flera nummer i storlek.

Liten del kvar
För runt tio år sedan var det svenska försvaret en verksamhet som omfattade 700 000 personer, nu är det cirka 40 000.

Men utredningen av försvarets förvaltning visar att man hittills mest minskat på den operativa verksamheten. Byråkraterna i Stockholm är i stort sett lika många som förr, även om det har börjat minska just i år.

Utredaren förslår att mönstringsverksamheten ska anpassas till att det faktiskt bara är en bråkdel av alla unga män som i dag gör lumpen. Han anser att man inte alls måste utbilda så många högre officerare som man gör i dag och när pärmbärarna väl blir färre ska hela försvarshögkvarteret tömmas. ÖB och hans staber ska klämma in sig i samma hus som Försvarets materielverk, som också ska bli betydligt mindre.

Tusentals tjänster bort
Den militära forskningen ska renodlas, fastigheter ska utnyttjas bättre och det nära utvecklingssamarbetet mellan försvaret och försvarsindustrin ska minska. Totalt försvinner mellan 1 000 och 2 000 tjänster.

En bantad försvarsbyråkrati ger två miljarder om året, enligt utredaren. Det är på det här sättet som regeringen vill klara försvarsbeslutet. I dag saknas det pengar för att finansiera de militära insatsstyrkorna till exempel och att få fram två miljarder genom att rationalisera är något som politikerna gillar.

Men till syvende och sist är alltid en fråga om försvaret verkligen får behålla de pengar man sparar in. Risken är alltid stor att regering och riksdag tycker att pengarna gör mera nytta någon annanstans.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".